Bol u leđima tokom trudnoće

18.3.2021.

Bol u leđima tokom trudnoće

Tokom trudnoće svi delovi tela treba da se prilagode novonastaloj situaciji. Tokom druge polovine trudnoće, mnoge trudnice iskuse bol u leđima, što je i očekivana pojava jer kako stomak raste on opterećuje kičmu, a na koji način će se kičma adaptirati tokom trudnoće zavisi od više faktora, kao i od toga u kakvom je stanju bila kičma pre trudnoće. 

4 glavna razloga za bol u leđima tokom trudnoće:

1.Mišići kičme i abdomena se istežu

Kako se materica povećava, trudnice menjaju stav tela, tj da bi se prilagodile veličini stomaka naginju se ka unapred. Prilikom te radnje, mišići kičme se istežu, što može dovesti do bola i ukočenosti.  Pored toga, mišići abdomena, koji su potpora kičmi se tokom trudnoće takođe istežu i slabe i to može prouzrokovati bol u leđima.

2. Dobijanje na kilaži

Dobijanje na kilaži je neizbežno tokom trudnoće, a dobijeni kilogrami variraju. Što se više kilograma dobije tokom trdunoće, to su veće šanse za probleme sa donjim delom kičme. Osim toga, kako beba raste, raste i opterećenje kičme, a materice vrši pritisak na krvne sudove i nerve oko karlice i kičme.

3.Hormon Relaksin

Tokom trudnoće luči se hormon reklaksin koji opušta i priprema ligamente i zglobove u karlici za porođaj. Posedica tog opuštanja može biti stvaranje opterećenja na kičmu što izaziva bol.

4. Stres

Ukoliko ukombinujete stavku broj 3 (hormon relaksin) sa stresom, to će samo doatno pogoršati situaciju. Trudite se da izbegavate situacije i osobe koje Vam nanose stres, jer stress može dodatno da izazove ukočenost mišića i bol u leđima

11 načina da smanjite bol u leđima tokom trudnoće:

Tokom trudnoće, Vaš životni stil i navike morate da prilagodite novom stanju u organizmu. To se odnosi na bol u kičmi, ka oi na sve ostale potencijalne tegobe koje možete da osetite. Npr, ukoliko radite u kancelariji, i konstantno sedite za računarom, bol u leđima će se gotovo sigurno pojaviti u nekom obliku.

Ovo su naši saveti:

1.Ostanite aktivni

Jedna od najvažnijih mera koje ćete preduzeti ako vas u trudnoći boli kičma je da ostanete aktivni i funkcionišete manje – više isto kao pre trudnoće. Na ovaj način mišići će ojačati i adaptirati se na promene, a bol će postepeno jenjavati. 

2. Redovno vežbajte

Ukoliko ste u mogućnosti izaberite makar jednu fizičku aktivnost, a najjedostavnija je šetnja. Neke od drugih aktivnosti su plivanje i joga za trudnice, a ako vaši bolovi ne prestaju, obratite se lekaru specijalisti koji će prepisati vežbe za Vaš konkretan problem sa kičmom. 

3.Izbegavajte podizanje i nošenje teškog terete

Ukoliko ne možete da izbegnete podizanje težeg tereta, uradite to na ispravan način: prvo čučnete, leđa su vam ravna, uhvatite teret sa obe ruke i ispravljenih leđa se polako i bez naglih pokreta vratite u stojeći položaj. Ukoliko donosite namirnice iz prodavnice, pokušajte da teret rasporedite ravnomerno u obe ruke, da bi što manje opteretili kičmu. 

4. Sedite na pravilan način

Važno je da Vam kičma bude prava tokom sedenja, a u tome Vam može pomoći jastučić koji postavite na donji deo leđa. Međutim, nije samo dovoljno da sedite ispravno, već je neophodno da svakih 30min ustajete i protegnete noge na minut ili dva.  To omogućava jednom tipu mišića da se opusti, dok se drugi naprežu, in a taj način smanjujete šansu da Vam kičma postane ukočena i bolna.

5. Spavajte na levom boku

Najvažnije je da spavate da dušeku koji Vam odgovara, i da se trudite da spavate na levom boku nogu savijenih u kolenima. Možete da postavite jastuk između kolena i na taj način dodatno olakšate položaj za spavanje.  

6. Odmarajte kada god osetite potrebu

Veoma je važno da odmarate i opterećujete svoje telo samo onoliko koliko vam prija. Međutim, nemojte preterivati u ležanju i zanemariti sve aktivnosti u kojima možete biti pokretni. Time problem sa kičmom možete još pogoršati, mišići oslabiti, a bol se pojačati.

7. Opustite se uz toplu kupku

Tokom trudnoće nivo stresa treba da bude minimalan. U tome Vam može pomoći topla koja opušta i odmara mišiće i smanjuje stres.

8. Nosite udobnu obuću

Poželjno je da nosite ravnu obuću zbog ravnomernog opterećivanja stopala, a da izbegavate visoke štikle čije nošenje može da optereti kičmu.

9. Idite na masažu

Masaže tokom trudnoće su mnogim mamama spas. Međutim, važno je da idete kod profesionalnih i sertifikovanih masera koji su upoznati sa masažama tokom trudnoće. 

10. Posetite kiropraktičara

Ako se pravilno primenjuje, poseta kiropraktičara tokom trudnoće može biti korisna, ali je neophodno da se pre toga konsultujute sa svojim lekarom.

11. Ukoliko zatreba, uzmite lekove za bolove

Zadnja opcija su lekovi protiv bolova. Međutim, pre uzimanja bilo kakvih lekova obavezno je da pitate svog izabranog lekara za mišljenje. 

U kojim slučajevima treba da tražite pomoć od lekara?

  • Ako osetite jak bol

  • Ako osetite bol čiji se intenzitet povećava

  • Ako bol nastane naglo

  • Ako imate problema sa mokrenjem

  • Ako osećate probadanje u nogama i rukama