Bebe i muzika

17.3.2021.

Bebe i muzika

I pre rođenja, bebe su osetljive na zvuke iz okoline, a od najranijeg uzrasta i tokom odrastanja muzika doprinosi razvoju vašeg mališana!

 

Razvoj čula sluha u materici

 

 

Čulo sluha je najravijenije čulo nerođenog deteta. Već od 16. Nedelje trudnoće bebe reaguju na zvukove koji do njih dopiru, a od 30. Nedelje njihove uši su potpuno razvijene!

 

Bebama najviše prijaju zvukovi nižih frekvencija poput glasa roditelja, kucanja srca, talas ana plaži. Ukoliko stavite ruku na stomak tokom slušanja zvukova nižih frekvencija osetićete kako se beba polako pomera u ritmu ovih umirujućih zvukova. 

 

Muzika takođe utiče i na rođene bebe- njihov puls se menja tokom slušanja nežnih melodija (poput klavira) i one se pokreću. Mnogi roditelji su spominjali da njihove bebe najbolje reaguju na Šopenov Nokturno ili Bahov Preludijum.

 

Muzičko uho novorođenčeta

 

Ukoliko ste redovno slušali neku muziku tokom trudnoće, i ukoliko je ponovo pustite bebi, videćete da će da je prepozna i kako pokazuje interesovanje.  Pesme koje ste slušali mogu da Vam pomognu i prilikom uspavljivanja ili smirivanja bebe, jer ih podseća na pozitivne emocije pre rođenja i pruža im osećaj sigurnosti. 

 

Magazin Neuron je 2010. Godine objavio studiju u kojoj se navodi da bebe već sa pet meseci mogu da razlikuju tužne i vesele melodije . Kada napune devet meseci, mogu da identifikuju tužan ton Betovenove Sedme simfonije u nizu više pesama veselijeg tona. Kada slušaju vesele i žive mlodije, bebe su nasmejane, igraju i tapšu, a kada slušaju tužne i setne melodije, bebe se uozbiljne. Ipak, čim im se ponovo pusti vesela muzika i njima se vrati osmeh na lice!

Bebe se rađaju sa sjajnim osećajem za ples, kojem ne mogu da odole! I ne samo to, već su u stanju da pokrete koordinišu sa taktom melodije koja im se pušta! Da bi to testirali, pisholozi su snimali kako bebe reaguju na muziku, a kako na govor. Te snimke su analizirali baletski igrači, i isportavilo se da bebe mnogo intenzivnije mrdaju rukicama, nogicama i glavom kada slučaju muziku nego kada slušaju govor. Ti rezultati su objavljeni u magazinu Proceedings of the National Academy of Sciences, i sugerišu da je sposobnost za ples urođen ljudima.

 

Bebe vole Vaš glas. Pevajte im, čak i ako to ne umete, Vaš glas najviše prija bebinim ušima. Dečije pesme i uspavanke stimulišu bebu da sluša i da razvija osećaj za umetnost i uči jezik, pored toga što eotivno povezuje Vas i Vašu bebu.

 

 

Kad vaša beba postane muzičar

 

Kako beba raste, raste i njeno interesovanje za muziku. Od četvrtog do šestog meseca, možete da joj date zvečku da uči da zvecka. Kasnije će uživati u zvucima igračaka i knjiga sa zvucima i naučiće da pritiska tastere da bi se čuli različiti zvuci. 

 

Čim beba bude mogla da sedi samostalno, moći ćete da joj dajete muzičke instrumente, koji će biti sve složeniji sa uzrastom. Počnite od bubnjeva, zvečki ili klavijatura, koje se lako koriste. Kasnije možete da probate harmoniku, gitaru ili ksilofon. U svakom slučaju, bebe vole igre zvucima i sviđa im se da prave razne zvukove. Ovi instrumenti predstavljaju priliku za unapređenje njihovih motornih funkcija, sluha i muzikalnosti.

 

Na ovom linku možete da pogledate muzičke igračke za bebe!

Na ovom linku možete da pogledate muzičke igračke za malo stariju decu!

 

Ukoliko vaša beba uživa u muzičkim igrama, možete da je upišete na časove muzike za mališane. Postoje radionice za najmlađe od godinu dana pa nadalje i nude veliki broj muzičkih aktivnosti, kao što je pevanje, igranje, glasovne igre, prepoznavanje instrumenata i eksperimentisanje, ritmičke vežbe itd. Idealno za buduće muzičare!